Muziek

Pers: Musical van Propschool en Toermalijn Lochem

Op de achtergrond hoort u muziek van Boyani.

Als mooie interculturele ontmoeting op Koninginnedag 2007 is Boyani ontstaan. Het samenspel klikte en mensen dansten op straat. Sinds die tijd zijn er vele optredens en workshops geweest. Van personeelsdagen tot en met familie ontmoetingen, van klein en intiem met een klein groepje gedurende één uur tot en met een Afrika dag voor 100 personen. We nodigen u uit uw idee met ons te bespreken.

Boyani bestaat uit:

Yaya Samake: zang, ballofoon en nGoni. Geboren 03-08-1971 Te Bobo-Dioulasso, de culturele stad van het Land Burkina-Faso en tweede stad van het land. Yaya heeft altijd oog gehad voor traditie, met aandacht voor nieuwe ontwikkelingen. Zo heeft hij scholing gevolgd tot en met de 4e klas van een Franstalige middelbare school, maar was hij ook onderdeel van de traditionele muziek scene in Bobo. Zijn buren waren griots. Griots zijn muzikanten die een grote rol spelen inde Aafrikaanse maatschapij. Giots zijn de muzikale historici en journalisten. Elke dag was muziek en kunst aanwezig in Yaya’s leven. Yaya maakt zijn eigen instrument N'goni (snaar instrument gemaakt van kalebas, bamboe, geitevel, en touw). Yaya is in 2003 naar Nederland gekomen.

Bouba Diop: djembé, doun doun en dans Geboren 20 mei 1976 Te Ziguinchor, Casamace Senegal Tijdens zijn jeugd danst Bouba veel met zijn vrienden. In 1992 trad hij toe tot het Ballet Culturel Kilimanjaro. In 1998 formeerde Bouba met vrienden Ballet Casa di Memsa. Ze traden veel op in Abbene, een toeristische trekpleister aan zee. In 2003 kwam Bouba voor het eerst drie maanden naar Nederland. Hij gaf workshops. In 2004 kwam hij terug en organiseerde in Den Haag een wekelijks workshop. In 2006 verhuisde hij naar Deventer.

Nico van Kan : bongo, djembé. Geboren 16 december 1964 te Meerssen. Nico van Kan is de link met AfriKan. Sinds begin jaren tachtig is Nico intensief met Afrikaanse muziek aan de slag. Workshops volgen, een reis naar Ghana waar met een traditionele muziek groep werd samen geleefd, de vriendschap met meesterdrummer Mangué Camara († 2006) en vele andere mooie ervaringen leidden er toe dat we ook zelf workshops zijn gaan organiseren.